De voordelen van betaalde cloud opslag

De voordelen van betaalde cloud opslag

Voor online backup valt veel te zeggen. Andere opslagapparaten zoals harde schijven, USB-sticks en CD’s gaan vroeg of laat kapot en als je gebruik maakt van een data recovery bedrijf ben je zo duizenden euro’s kwijt, terwijl je in veel gevallen niet eens alle data terug krijgt.

Met een backup online heb je iets waar je altijd op terug kunt vallen en bespaar je er ook nog eens indirect veel geld mee omdat je niet per se afhankelijk bent van een data recovery bedrijf wanneer je schijf kapot gaat. Niet voor niets zijn er de laatste jaren verschillende gratis online backup diensten bijgekomen, zoals Google Drive en Dropbox.

Echter hebben deze gratis diensten verschillende nadelen ten opzichte van de cloud opslag die wordt geboden door een betaalde online backup specialist. In dit artikel leggen we je de belangrijkste redenen uit voor waarom je beter gebruik kunt maken van een betaalde cloud backup dienst.

Speciale voorwaarden

Naast de beperkte opslagruimte is het eerste grote nadeel van een gratis online backup dienst dat er vaak speciale voorbeelden aan verbonden zijn. Je moet je goed beseffen dat wanneer iets gratis is, jij het product bent. Je dient daarom akkoord te gaan met de voorwaarden van het bedrijf dat de gratis dienst lezen. Uiteraard neemt niemand de moeite om al die voorwaarden goed door te nemen, en te kijken naar bijvoorbeeld de regels omtrent privacy.

Aanbieder kan altijd stoppen

Een veel voorkomende voorwaarde van bedrijven die gratis cloud backup aanbieden is dat het bedrijf de dienst elk moment mag stoppen. Het is daarom verstandig om de vele gratis backups die er tegenwoordig te vinden zijn in eerste instantie te beschouwen als een tweede of derde backup mogelijkheid om op terug te vallen in het geval dat er iets misgaat.

Online privacy in de VS

Verreweg het grootste deel van de gratis online cloud diensten die wij Nederlanders gebruiken zijn gevestigd in de Verenigde Staten. De veiligheidsdiensten in de VS zien het tegenwoordig als noodzakelijk om mee te kunnen kijken met allerlei data. Amerikaanse bedrijven (zoals Dropbox en Google) worden dan ook verplicht om te allen tijde data van hun gebruikers beschikbaar te stellen voor de Amerikaanse overheid. Wanneer je gebruik maakt van een betaalde cloud specialist met een server in Europa (en die dus buiten de Amerikaanse jurisdictie valt), weet je zeker dat je privacy beschermd blijft.

Wanneer je gebruik maakt van een betaalde cloud specialist met een server in Europa (en die dus buiten de Amerikaanse jurisdictie valt), weet je zeker dat je privacy beschermd blijft.

Onduidelijkheid over encryptie

Ons laatste argument om voor een betaalde backup specialist te kiezen is dat veel gratis diensten geen duidelijkheid bieden over encryptie (het versleutelen van bestanden) en welke encryptiemanier zij aanbieden. De ene encryptie methode is de andere niet en een online backup specialist kan jou adviseren welke vorm van encryptie het beste aansluit op jouw wensen en doeleinden.

Als je nog vragen hebt naar aanleiding van dit artikel, neem contact met ons op. Zorg in ieder geval vandaag nog dat jouw meest belangrijke bestanden veilig worden opgeslagen!